sunnuntai 14. joulukuuta 2014

KINUSKIPIPARIKAKKU

Perjantaina vietimme pikkuväen pikkujouluja.
Tarjoilut hoidimme nyyttäri tyyliin ja minä leivoin jouluisen kinuskipiparikakun.
Tein saman kakun viime vuonna joulupöytään ja menestys oli taattu.
Itselläni on tuo kukan muotoinen reunavuoka, joka on aika iso. 
Kakun voi tehdä myös tavalliseen pyöreään reuna- tai irtopohjavuokaan ja tällöin pipariefektin voi tehdä pursottamalla kerma "kukkakuvioksi".
Tässä ohjeet pienempään vuokaan ja myös isoon reunavuokaan.

Ohje Kinuskikissa.

Pyöreään vuokaan
(24-26cm)

Pohja
225g piparkakkuja
80g voita

Piparkakkutäyte
4 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
2 tl piparkakkumaustetta
200g vaniljarahkaa
3 valkuaista
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Kinuskikiille
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria

Kermapursotus
3/4 dl Flora vispiä
1/2 tl sokeria
1 tl vaniljakreemijauhetta

Iso reunavuoka

Pohja
340g piparkakkuja
125g voita

Piparkakkutäyte
6 liivatelehteä
4,5 dl kuohukermaa
1,5 dl tomusokeria
3 tl piparkakkumaustetta
300g vaniljarahkaa
5 valkuaista
1/2 dl sitruunamehua
1/4 dl vettä

Kinuskikiille
3 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
2 1/4 dl fariinisokeria

Kermapursotus
1,5 dl Flora vispiä
1 tl sokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta
       
    

Jos käytät tavallista irtopohjavuokaa, vuoraa sen pohja leivinpaperilla. Sivele sisäreunat öljyllä tai käytä reunojen suojana reunakalvoa tai leivinpaperin suikaleita (kaikki auttavat kakun irrotusvaiheessa). Jos käytät reunavuokaa, sivele sen sisäreunoille öljyä ja aseta tarjoilulautasen päälle.
Murskaa piparkakut tehosekoittimessa tai kaulimella. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon piparimurska. Painele muruseos vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon piparkakkumauste ja vaniljarahka.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kerma-rahkaseoksen kanssa.
Mittaa kattilaan sitruunamehu ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Lisää ohuena nauhana sekoittaen täytteeseen.
Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.
Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen.
Kaada kinuskikastike täytteen päälle ja hyydytä kylmässä pari tuntia.
Irrota irtopohjavuoasta reunus ja siirrä kakku leivinpaperin päällä tarjoilulautaselle. Jos käytät reunavuokaa, irrota kakku ensin vuoan reunasta veitsellä. Nosta sitten reunus kakun ympäriltä.
Mittaa kulhoon Flora Vispi ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi ja sihtaa vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Huom! Jos käytät pyöreää tyllaa, jätä vaahto normaalia pursotuspaksuutta löysemmäksi. Näin saat sileämmän pursotusjäljen.
Lusikoi kerma pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla (koko noin 11 mm). Koristele pursotuksella päällisen reunat.

Herkullisia leivontahetkiä!

T

2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, mun on pakko saada tuollainen vuoka ja tästä tulee ehdottomasti jouluksi meille jälkkäri. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! On aika herkkua ja sopii hyvin jouluun. Jos et löydä vuokaa mistään, kipaise hakemassa täältä naapurista lainalle. Meidän joulupöytään tulee taas joku uusi viritelmä, joten tälle ei ole nyt tarvetta. :D

      Poista

Kiitos, kun kommentoit!